zelf gezonde koekjes maken met Private Supplements

Gezonde koekjes maken met veel eiwitten

Wat zijn gezonde koekjes

Gezonde koekjes zijn koekjes die zijn gemaakt met voedzame ingrediënten en minder toegevoegde suikers en vetten bevatten dan traditionele koekjes. Ze zijn ontworpen om een gezonder alternatief te bieden zonder afbreuk te doen aan smaak en genot. Hier zijn enkele voorbeelden van gezonde koekjes:

  1. Havermoutkoekjes: Havermout is een voedzaam ingrediënt vol vezels en langzaam verteerbare koolhydraten. Havermoutkoekjes kunnen worden gemaakt met havermout, banaan, noten, zaden en eventueel een natuurlijke zoetstof zoals honing of ahornsiroop.

  2. Volkorenkoekjes: Volkorenmeel bevat meer vezels en voedingsstoffen dan geraffineerd wit meel. Volkorenkoekjes kunnen worden gemaakt met volkorenmeel, gezonde vetten zoals notenboter of kokosolie, en zoetstoffen zoals honing of appelmoes.

  3. Fruit- en notenkoekjes: Deze koekjes bevatten vaak gedroogd fruit zoals rozijnen, dadels of cranberries, samen met noten zoals amandelen, walnoten of pecannoten. Ze kunnen worden gemaakt met havermout, volkorenmeel en een natuurlijke zoetstof.

  4. Proteïnekoekjes: Deze koekjes zijn verrijkt met eiwitpoeder of andere eiwitrijke ingrediënten zoals kwark, notenpasta of eieren. Ze bieden een hoger eiwitgehalte, wat kan helpen bij het verzadigen en spierherstel.

  5. Glutenvrije koekjes: Glutenvrije koekjes zijn een goede optie voor mensen met glutenintolerantie of coeliakie. Ze worden gemaakt met alternatieve meelsoorten zoals amandelmeel, rijstmeel of boekweitmeel.

Het is belangrijk op te merken dat, hoewel deze koekjes als gezonder worden beschouwd dan traditionele koekjes, ze nog steeds als een traktatie moeten worden beschouwd en met mate moeten worden geconsumeerd. Zelfgemaakte koekjes hebben meestal de voorkeur boven verpakte varianten, omdat je dan controle hebt over de ingrediënten die je gebruikt. Daarom geven wij je een recept mee!

Zelf gezonde koekjes maken met extra veel eiwitten

Hier is een recept voor gezonde koekjes met extra veel eiwitten:

Ingrediënten gezonde koekjes maken

  • 2 rijpe bananen
  • 1 ½ kopje havermout
  • ½ kopje eiwitpoeder (smaak naar keuze)
  • ¼ kopje amandelpasta of pindakaas
  • 2 eetlepels honing of ahornsiroop
  • 1 theelepel vanille-extract
  • Optioneel: toevoegingen naar smaak, zoals rozijnen, gehakte noten, chocoladeschilfers, kokosvlokken, etc.

Instructies gezonde koekjes maken

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier.

  2. Prak de bananen in een grote kom tot ze glad zijn.

  3. Voeg de havermout, eiwitpoeder, amandelpasta of pindakaas, honing of ahornsiroop en vanille-extract toe aan de kom. Meng goed tot alle ingrediënten goed zijn gecombineerd.

  4. Als je ervoor kiest om toevoegingen zoals rozijnen, gehakte noten, chocoladeschilfers, kokosvlokken, etc. te gebruiken, voeg ze dan nu toe aan het deeg en meng goed.

  5. Neem een eetlepel van het deeg en rol het tussen je handpalmen om een balletje te vormen. Plaats het op de bakplaat en druk het voorzichtig plat tot een koekje. Herhaal dit proces voor de rest van het deeg.

  6. Bak de koekjes in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 12-15 minuten, of tot ze goudbruin zijn aan de randen.

  7. Haal de koekjes uit de oven en laat ze volledig afkoelen op een rooster.

Koekjes eten zonder schuldgevoel 

Deze gezonde eiwitkoekjes zijn een heerlijke snack die je kunt genieten zonder schuldgevoel. Ze zijn rijk aan eiwitten, vezels en gezonde vetten dankzij de toevoeging van havermout, eiwitpoeder en amandelpasta of pindakaas. Voel je vrij om te experimenteren met verschillende smaken en toevoegingen om de koekjes naar jouw smaak aan te passen. Bewaar ze in een luchtdichte container op kamertemperatuur of in de koelkast.